Ljussättning

Uppgift 4 från min inredningskurs handlar om ljussättning. Här kommer därför två delar om ljus att tänka på. 

Varför ska man ljusplanera? 

- Ljus i olika former skapar trivsel och stämning. Människan ökar sin livskvalité av att vistas i vackra miljöer och mår bra av ljusets sken. Det kan pigga upp eller ge en avslappnad känsla. T.ex. kan det ge mer effekt att ljussätta ett rum med en ny lampa än att måla om eller byta textilier.

En välplanerad belysning kan dra ner på kostnaden för underhållet (med hjälp av ”rätt” glödlampa, halogenlampa eller liknande) och det är lättare att få en integrerad belysning och ljuset planeras in i en ny byggprocess. För vet man vart man vill ha alla eluttag i byggnaden kan man redan i tidigt skede skapa en effektiv och stämningsfull atmosfär, utan att behöva dra nya elledningar eller riva väggar i huset.


Förklara varför ljuset har så stor påverkan på människan och hur den kan påverka oss.

- Ljuset styr människans viktigaste sinne, synen. Med synen orienterar människan sig och förlitar sig ofta på att man kan avläsa miljön och omgivningen man befinner sig i. I mörker har människan svårt att identifiera rörelser eller uppfatta former.

Ljuset påverkar också hur människan mår. Hormonerna kortisol som piggar upp oss och melatonin som gör oss sömniga påverkas av ljuset. Får vi inte tillräckligt med ljus kan inte kortisol bildas i kroppen och vi blir trötta. Många människor blir till och med deprimerade.

Melatoninhalten höjs också av varmt ljus medan kortisolhalten höjs i kallt ljus.


Detta är lite av vad jag har åstadkommit idag. Tänk på detta innan du ljussätter ditt hem.

Skriv tillbaka

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0