Ny kategori om inredning

Här är lite information om en känd svensk formgivare som jag skrev om i min inredningsuppgift.
                                        Nils Strinning, 1917-2006


Nils Erik ”Nisse” Strinning var en svensk formgivare och arkitekt. Som student på Kungliga Tekniska Högskolan ritade han ett diskställ (som heter Elfa) som bestod av plastöverdragna metalltrådar som blev mycket uppskattat. På 1990-talet var han en av de intressantaste och mest banbrytande formgivare. Nils Strinning var en av de stora designers under 1900-talet som gav Sverige världsrykte och lade grunden för det vi kallar idag ”Scandinavian Design”.


Under året 1949 var paret Strinning med i en tävling för Bonniers folkbibliotek där de skulle skapa en bokhylla som var både monterbar och utbyggbar. Då formgavs den berömda ”Stringhyllan” som blev Nils Strinnings stora genombrott. Han vann tävlingen och bokhyllan är än idag väldigt populär.


År 1952 bildade Strinning de två företagen ”String Design AB” och ”Swedish Design AB” och under 1970-talet skapade han och hans fru Kajsa Strinning (som också var formgivare) många plastföremål.


•  Denna stol formgav Strinning år 1984 och är gjord av varmförzinkat stål. Den heter ”High Tech” och kommer från varumärket Grythyttan. Den finns i flera färger och har en höjd på 84cm, en bredd på 47cm och ett djup på 50cm. Den är tänkt att användas utomhus men numera kan man även använda den inomhus med tillhörande golvskydd. Idag kan man köpa nytillverkade stolar på möbelbutiker som t.ex. Svenssons i Lammhult, Olsson & Gerthel och Länna möbler samt på många internetbutiket.  

•  Den populära ”Stringhyllan” formgav Nils Strinning tillsammans med sin fru år 1949. Det är en enkel och luftig design med funktionella hyllplan, gjort på träskivor och finlemmade metalltrådar. Man väljer själv sin egen form på bokhyllan, med mått, färger, gavelhöjder och träslag och monterar upp del för del. Bokhyllan ser ut som en stege som klättrar upp för väggen och är en blandning mellan smart funktion och modern design. Idag kan man köpa nyproducerade Stringhyllor på inredningsbutiker som t.ex. Länna möbler, Denny’s home, Olsson & Gerthel, Svenssons i Lammhult och Rum21 samt på internetbutiker och vissa auktioner.

Bra att veta liksom. Jag har startat en ny kategori också, "Inredning". Där kommer jag lägga upp lite inredningsgrejer och tips hit och dit. Finally.

 


Skriv tillbaka

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0