Semester på Åland

Kom nyss hem från en kort semester på Åland med Nalle och min pappa och en massa släktingar. Jag och Nalle for dit på lördag kväll, efter midsommarafton.
           
På söndag morgon skulle vi på min kusins konfirmation i Mariehamn. Han har blivit så stor nu, nyss var han 12 och sprang omkring och lekte, nu konfirmerad med kostym och slips och allt sånt. Tänk när man själv var yngre.... hade konfirmationsmöten på söndagar..... gick i skolan på vardagarna....... fattade inte hur enkelt allt var...... 
           
Jaah, vart var jag någonstans? Jo, på Åland och kusinens konfirmationen. Fika efteråt kyrkan och då fick jag träffa lite mera av släkten. Det var en hel del som var där, inte alla dock, men vi är ju runt 50+ i släkten. Så alla kunde ju inte komma.

Vi åkte hem sen till stugan uti skogen och umgicks med pappa. Han verkade så glad att vi kom över och hälsade på. Han visste att vi skulle komma, men han blir så glad när vi väl umgås. Tror att han behöver den uppmärksamheten nångång ibland. Han har ju inte haft det så lätt de senaste åren, men han har ju sig själv att skylla. Hur som helst...

Dagen efter ville Nalle ligga på stranden och sola, så självklart gjorde vi det. Fast det var nog mest jag som solade. Han låg ju mest med t-shirten på. Men jag blev alldeles röd och bränd som en kräfta (givetvis). Men jag badade i havet i alla fall! För fösta gången för i år. (Det tog typ bara en halvtimme innan jag doppade mig). Det var svinit kallt i vattnet men tillslut kom jag i, då var det ju självklart inte lika kallt längre, så jag kunde ju simma omkring lite också. Men Nalle kom inte i vattnet.....
           
Samma kväll fick vi middag hos min farmor med sambon. Satt och umgicks där en lång stund med vin, mat och fika efteråt. Sedan åkte pappa hem till Sverige, så jag och Nalle var kvar ensamma några dagar till på Åland.
Vi åkte till Tjudö vingård och fick en guidad tur och provsmakning på deras vin och likörer. Ganska goda faktiskt, vissa av de. Sen åkte vi en tur till Mariehamn och kollade runt lite där. Åt finskt glass, soft ice. Åkte och hälsade på mina kusiner + familj en stund efteråt, framåt kvällen. Sen blidde det sent så vi for hem till stugan igen. 
           
           
Onsdag morgon börjades med en lång sovmorgon. Sedan stress med att packa ihop allt och städa efter oss. Det var dags att åka hem till Sverige.
Så nu sitter jag hemma, trött.... klockan börjar bli mycket och jag har lite packning att packa upp. Imorgon bir det också mycket att göra.
Men vi hade tur med vädret på Åland i alla fall, soligt och varmt varje dag.


Midsommar

Midsommarafton år 2010 blev jätteroligt. Började dagen med en försenad bilfärd till Tyresö med Nalle. Hem till mamsen och dumpade av lite grejer och sen vidare hem till Hugo. Där var även Hensch, Micke, Johan, Niklas, Fredrik och Tobbe. Där blev det vin och sillunch med nubbar och gubbar. Skitkul. Körde lite nubbevisor och allt sånt som hör till. 
                  
Efter de råa fiskarna och de beska dropparna gick vi ner till midsommarstången nån kilometer bort. Vacker som alltid var den. Grabbarna köpte glass och lotter. Jag försökte mest vara civil och social. Efter ett tag gick vi tillbaka för att börja med middagen, grillning. Nam nam. 
                                 
Det var en supergod middag och vinet smakade bra. Även cidrarna efteråt var goda. Kvällen kom och vi alla körde kubb och hade det jättetrevligt. Studsmattan var skitkul att hoppa på när man hade tagit en cider eller två. Inget att rekomendera däremot, för alla er barn som läser detta.

Jag och Nalle sov hos min mamma sen framåt småtimmarna. Eller jag vet faktiskt inte vad klockan var när jag gick hem. Har absolut ingen aning. Men kul hade jag.


Snart ska det firas midsommar

Snart är det Midsommar. Jag hör av mig efteråt. Det blir full
rulle hela tiden så jag hinner inte sitta vid datorn då.

Så Glad Midsommar på dig!

SOMMARLOV!!!

                                           Jag har SOMMARLOV nu!!!


Medaljtagerskan

Kort sammanfattning av dagarna innan helgen då da. Jag skulle åka till Livgardet onsdag morgon men lyckades försova mig en timme. Som tur var vaknade Nalle då och väckte mig. Klockhelvetet ringde ju inte, fast jag hade ställt den kvällen innan. Jävla skit. Så det var bara att stressa in till Livgardet. Men det var en lugn morgon på Livgardet och jag missade inget direkt, fick knappt någon utskällningen heller. Löjtnant sa bara: Jag tänker inte lägga någon energi på att skriva en anmälan. En gång är ingen gång, två gånger är dubbelt. Och du tänker väl inte göra om det? - Nej svarde jag och fick gå ut därifrån. 

Fortsatte dagen med paradträning inför det kungliga bröllopet. Hur vi skulle gå och stå och allt sånt där. Hela dagen. 

Under torsdagen fortsatte vi med paradträning också. Hela kompaniet var med tillsammans med Livkomp, grannkompaniet. Så vi var jättemånga som skulle samarbeta och göra allt i takt. Det är riktigt roligt att se alla göra samma rörelse tillsammans i takt. Väldigt facinerande. 

På fredagen var det generalrepetition inne i stan. Vi åkte buss till Stockholm, Östermalms IP faktiskt, om jag ska vara exakt. Därifrån paradmarschade vi till slottet. Polisen hade skärmat av alla vägar och stod uppradade vid vägkanten medan vi gick där. "Publiken" ökade desto närmare vi kom slottet. 
Väl framme tränade vi på hur vi skulle gå fram, vart vi skulle stå och hur vi skulle gå tillbaka sen. Det började regna och det blev skitkallt. Jag frös så att jag nästan hackade tänder. Men som vanligt är det bara att bita ihop och göra det man ska. Trots det kalla och blöta vädret gick allt bra och vi slapp träna på att marscha hem. Pjuh..!

Framåt eftermiddag skulle vi ha en medaljutdelning. Vi stod ute och Major berättade hur stolt han var över oss och att vi hade klarat av värnplikten med god marginal.
Jag har klarat av värnplikten och är en bra soldat som mina befäl är stolt över. Och det känns bra.
Precis efter medaljutdelningen började det hagla och jag skojar inte, det var stora isbollar i "Polly" storlek (godiset). Gjorde ont när de träffade huvudet och kroppen. Inte fick vi gå in med en gång heller... Men sen sprang vi alla in. Helt förvånande och lite chockade. Det var sjukt stora hagelkorn. Har aldrig sett något liknande.
Men medaljen glänser fint!

Hedersvakt vid det kungliga bröllopet


Det kungliga bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling ägde rum idag och jag stod vakt vid slottet. Häckstyrka vid slottsbacken. 

Jag började dagen med paradmarsch från Östermalms IP till slottet, tog ca 45min att gå och var ca 4km långt. Det var varm och jobbigt att gå parad och desto längre fram till slottet man kom desto mer folk var det som tittade. Framme vid slottet sen skulle vi stå och vänta i typ 2 timmar på att brudparet skulle åka kortege efter vigseln. gjorde det riktigt ont i mina fötter och i min högra arm som fick hålla i vapnet hela tiden. Jag hade sån stor lust att hoppa av och banga på allt, men mitt samvete sa åt mig att hålla ut. Det är inte varje dag man får vara med i ett kungligt bröllop som en skyddsvakt. Jag ångrar inte en minut.

Vi skyldrade gevär när de for färbi i vagnen och sedan fortsatte vi att paradmarschera efter de. Alla soldater stod uppradade längs vägen som vi gick på. Poliser stod uppställda vid korsningar och stoppade trafiken. Det var en underbar känsla. Vi bara gick där och alla tittade på oss och hejjade på oss.
Roligt var det.

Det var en riktigt bra och fin känsla att få vara med där på slottet. Stå vakt på bröllopet. Tänk, det är inte många som har gjort det (visserligen var vi över tusen soldater, men ändå). Jag är riktigt nöjd. Mina befäl var stolta över oss också så vi fick en slags medalj för vår insats. Den är det inte många som har i alla fall.

 


Kungligt bröllop

Grattis till Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels fina bröllop idag.Världens finaste tal Kronprinsessan gav idag vid Lejonbacken efter vigseln: "Jag vill börja med att tacka svenska folket för att ni har gett mig min prins". Gud så gulligt. Jag fick nästan tårar i ögonen. Så ännu en gång, grattis till brudparet.

Shoppat mera

Titta vilken fin vas jag köpte idag. Och alldeles turqouise är den också. Blommorna köpte jag i förrgår på Ikea. Men visst blev det fint. Och det bästa av allt är att den bara blir finare och finare ju oftare man tittar på den.

Ska tillbaka till livgardet imorgon bitti. Sista långa veckan innan jag får sommarlov(!). 8 dagar i tjänst. Det blir nog ganska lugnt de här dagarna ändå. Vi ska träna inför kronprinsessans bröllop, stå vakt på bröllopen och sen inventera och städa den sista veckan. Slutar då på torsdag, dagen innan midsommar. Yeah. Längtar redan till lovet.

Det civila livet

Åh vad jag älskar att vara civil; och vara tjej också!

Som idag t.ex. Idag har jag shoppat en hel del. Plånboken är tom och pengarna på banken sjunkit lågt.
Men aja, jag har sprungit runt i hela Nacka forum och letat efter konfirmationspresent till min killkusin, köpt dricka till midsommar, lite kläder, en jättestor vas i turqouise såklart och lite mat. Inte så jätteintressant kanske men poängen kommer jag till nu, två saker.
Den första: Mannen i kassan på ica var jättetrevlig, hälsade mig välkommen och önskade mig em trevlig kväll när jag gick. Jättesnällt av honom. Det är inte ofta kassapersonalen hälsar en välkommen till kassan liksom. Eller ens är sådär allmänt trevliga.
   
Den andra: Senare idag när jag skulle släpa hem alla de tunga kassarna var det en pappa med barnvagn som frågade om han skulle hjälpa mig att bära de. Hur snällt är inte det liksom. Hade jag vart "militär" eller kille då hade jag bara fått en massa blickar. Men nu vill de hjälpa till. Nu är det okej att vara svag, eller inte orka.
Ja, jag kanske saknar det civila livet när man får hjälp utan att ens be om det, eller blir bjuden på drinkar på krogen eller får åka bil vart man vill.


Tidiga tandläkaren

Idag var det tydligen dags för mig att gå till tandläkaren. Imorse kl.7.45 skulle jag vara där. Alltså jag förstår inte hur man kan kalla patienterna så tidigt till mottagningen. Man har ju inte hunnit smälta frukosten och tandborstningen går ju på två röda sekunder....
Hur som helst, jag var där, de gjorde sina rutinkontroller. Fotade, röntkade, skrapade och ristade.
Det visade sig också att jag hade fått tandsten, för allra första gågnen. Så det var bara att skrapa ännu mer och betala en betydligt högre summa i slutändan. Svindyrt blev det. Tänk att det kan kosta så mycket att gå till tandläkaren.
Något som alla människor gör och måste göra, att gå till tandläkaren, kan ju kosta en förmögenhet för vissa (typ mig med mina fjuttiga skattepengar som jag får varje månad).

Tandläkaren sa att jag ska borsta tänderna lite bättre. Det var det dummaste jag har hört. Som om inte jag borstar tänderna eller? Jag får ju dåligt samvete om jag skulle missa att borsta tänderna en gång under dygnet bara. Humh! Pyttsamt. Då ska ni se mina lumpenkillar. De käkar godis som tandborstning. Men jag ska borsta tänderna bättre? Jag får väl helt enkelt skylla på lumpen. Det är inte alltid man har tid, ork eller ens får borsta tänderna där.

Middagen hos mamma

Middagen hemma hos mamma var jättetrevlig och god. Det var kött och en massa korv som grillades, klyftpotatis i ung och cider i glaset. Nam nam. Vi satt uppe till långt in på kvällen och sen slaggade vi över där, jag och Nalle, i min gamla mjuka säng.

Efter middagen råkade jag få syn på en påse med många av mina gamla skolböcker och teckningar som jag gjorde på lågstadiet. Det var jätteroligt att läsa igenom allt. En massa saker som jag hade gjort när jag var liten, bilder, felstavningar, böcker m.m. Och vilken fantasi jag hade på den tiden. Jag säger bara oj.
Som den här bilden t.ex.

Fin militär va? Vi skulle skriva nyhetstexter till bilden och med min fantasi blev det: "En militär hittade ett barn som var skadat och det kanske var dött". (Men bara kanske) Haha. Alltså jag har aldrig skrattat så mycket som jag gjorde när jag läste detta. Tänk att jag var 8 år när jag skrev det. Men jag gillar militären (brandmannen)! Fint camoflage....

Grillning hos mamma

Ska till mamma och grilla lite nu ikväll. Undrar bara vart solen tog vägen?


Shoppat

Har shoppat hela dagen idag, eller nja, kanske inte hela dagen, men några timmar i alla fall. Först blev det fika med Kicki och Nattis vid Tyresö centrum och sen vidare med Kicki till Farsta centrum där jag brände en hel del på kläder och skor. Kändes underbart. Det var flera månader sen som jag shoppade överhuvud taget. Och då shoppade jag inte så här mycket på "så kort" tid heller.
Så det blidde en turqouise blus, korta shorts, jeansleggings, en turqouise tröja, en jättesöt lila kjol och ett par skor. Plus en stor lila vas. Urläcker.

 

 


GT utbildning

Tänkte berätta lite vad jag har gjort under de närmsta dagarna i lumpen också.

I måndags efter högvakten var det fys som vanligt; Och sen en lugn och skön förmiddag. Efter lunchen sen skulle vi marscha till Kulla skjutbanor, ungefär 5km bort, och lära oss skjuta med granattillsats. Så vi börja med gt:ns alla få delar, laddning och patron ur. Därefter en hel dels torrövning men sen fick vi äntligen skjuta lite övningsgranater också. Det gick jättebra och jag var en av de bästa. Träffade en hel del på 75-, 100- och 150m. När klockan var runt 21 marchade vi hem igen och jag kom väl i säng runt 12 den natten.

I tisdags marschade vi till Kulla igen och fortsatte skjutövningarna. Då gick det inte alls bra. Var då en av de sämsta och tappade gnistan totalt. Efter den frystorkade lunchen fick vi se en soldat skjuta en skarp granat med den small aldrig av, det blev något fel, så vi fick fortsätta med våra skjutövningar igen. Då gick allt jättebra igen. Och jag var tillbaka bland de bästa. Sista skjutövningen vi skulle göra, en spring-dit-och-skjut-sen-kryp-dit-och-skjut-och-sen-spring-dit-och-skjut, var jag bäst på i hela gruppen. Jag träffade de första målen på första försöket och det sista målet klarade jag på andra försöket. Skitbra. Så allra sist fick jag duellera med killen som var näst bäst, men då råkade jag förlora med en liten liten marginal. Men roligt var det. Trött var jag också under marschen hem runt 22-tiden. Så det blev sent den kvällen med.

Under onsdagen fick vi teori på hur bataljonen fungerar under krigssammanhang. Hur ledningen, sjukvården och fordonstankning fungerar m.m. Sen blev det givetvis lite fys också, men det var inte så farligt.
Sen................ HEMMÅT!


Solar

Vad skönt det var att sitta ute i solen. Satt på balkongen och solade i en timme. Mitt första solande för det här året. Det var kort-kort och bar hud som gällde. Underbart att sola.  

Helt störd

Jag är fan helt cp i huvudet. Nu när jag är ledig och hemma så städar jag!? Som om jag skulle sakna det från lumpen liksom. Jag är ju helt störd i huvudet. Varför städar jag för? Jag tycker inte om att städa. Har jag inget liv eller?

Konungens vakt

Efter att ha vart hemma torsdag och fredag åkte jag tillbaka till slottet för att göra mitt 5:e högvaktsdygn. Jag gick en stor parad med musik och allt på lördag förmiddag. Det gick riktigt bra faktiskt och vi satte pågången utan större fel. Jag gjorde min första hela paradshow också. Tidigare har jag gått ut på postpass nästan med en gång, men nu var jag kvar och gjorde klart hela paraden.

Det här högvaktsdygnet hade jag många nattpass, så som vanligt frös jag varje gång; Trött var jag också. Sista postpasset jag stod, var det en högvaktssoldat på andra sidan slottet som svimmade. Helt plötsligt gjorde han en faceplant rakt på kullerstenarna framför folkmassan. Jag hörde på radion hur Major försökte få dit patrullen. Det lät lite läskigt faktiskt, men killen klarade sig med ett brutet båtben i handleden som han fick åka och gipsa senare.

Samtidigt kom Nalle och Rolles familj och hälsade på mig. Deras barn tyckte att jag såg läskig ut. Men det var trevligt att de ville komma ändå. (Min mamma kom också och tittade på min parad i lördags också). Ja just det, på söndag, nationaldagen, skulle vi bära en löjlig kask- (hjälm) dekoration också. En stor Barbie blond tofs på huvudet som såg riktigt ridiculous ut. Som någon slags lampskärm. Fy vad jag skämdes.

Vi klarade även av avgången utan större fel. Vi skulle lämna av till beriden högvakt. De kom ridande på hästar i deras blåa pyjamas och ridstövlar. Men det såg ganska pampit ut på de stora hästarna. Lina, Hugo och Petra kom och tittade på också. Det var trevligt att se de igen, alla tre.

När vi hade åkt tillbaka till Livgardet skulle vi typ tillbaka till slottet ett par timmar senare. Då skulle vi stå som "häxstyrka" (kedjeliknande slinga) vid slottsbacken i givakt medan kungafamiljen kom förbi i häst-och-vagn på väg till Skansen. Då var det lite pirrigt att se hela kungafamiljen (utom prinsessan Madeleine då da som festar utomlands istället) på så nära håll, typ 3m ifrån bara. Men sen fick jag åka tillbaka till Livgardet och vila upp mig i några timmar innan måndagmorgonen började med dess schema.

Läsarnivån stiger

Fan, mina läsare har ökat. Åh så kul. Fortsätt så. Du får gärna kommentera lite också, så jag vet vad du tycker eller kan förbättra något.

Många kramar

Har mellanlandat hemma

Har mellanlandat från högvakten hemma nu. Har stått ett dygn (två dagar) och har fått permis i två dagar nu. Skönt att få komma hem efter ett dygns slit i vakenhet och kyla. Jag frös varje postpass jag stod. Det blev uppåt 4 pass, dag som natt som jag frös på och inte hann man vila imellanåt. Det är faktiskt jobbigt att stå upp så mycket och så länge och speciellt i blåst, skugga och kyla.

Men med 4 timmars sömn sitter jag nu här hemma efter att ha vart på middag hemma hos Rolles familj. På lördag är det dags igen för högvakt.
(P.S. Det var en snubbe som fotade mina skor. Jag blev väldigt nervös då. Varför gjorde han det för? Det kan ju liksom inte ha blivit någon bra bild. Förstår mig inte på vissa människor. D.S.)

RSS 2.0