En massa fika


Har bara fikat och fikat hela dagen idag.
Björns farmor kom över på en massa fika.
Det blev en massa kaffe och en massa olika
bakverk och en massa kakor. Oj vad jag fikade.

Över till mamma ikväll

Ikväll ska jag och Nalle över till mamma och hjälpa henne med någon ventil av något slag. Nalle kan det där bättre. Vi får även middag där så det ska bli jättetrevligt. 

Annars har jag bara suttit hemma och inte gjort någonting. Underbart va?! Ingenting!  

Ledig

                                    Jag är hemma, jag är ledig, jag är fri!
                                                      Make my day.


Blöta dagar

Vid mitten av slutövningen var det något pucko som tog mina regnkläder. Så de sista dagarna hade jag inga regnkläder och sprang omkring i regnet och låg på den blöta marken i frost och lera. Det var skitjobbigt. Konstant blött och kallt.

Slutövningen i bilder

                                    Här är fler bilder från slutövningen
              
                                       Här är jag som sitter och väntar
              
                                         Problem med banden på pbv:n 
              
                                     Helt av. Tog typ 2 timmar att laga
              
                                            Gott med kaffe på kasern
              
                                     Helikoptrar på Ingengörkompaniet
              
                                                       Som lyfte
              
                                       Tötta soldater efter vapenvård
              
                                               Ingengörkompaniet 2
              
                                    Här kokar jag vatten sent på kvällen
              
                                                   Sov inomhus(!)
              
                                     Fin natur var det men jävligt kallt
              
                                                Åker sjukhustransport
              
                              Inte ens sån här god mat får vi på Livgardet
              
                                                     P4 i Skövde
              
                                          Efter den sista vapenvården
              
                                               Gamla pansarvagnar
              
                                               Rostig och utan band
1:a Slutövningen

Nu är jag äntligen hemkommen från min första slutövning i Småland. Det har vart en riktigt jobbig vecka med mycket kyla, snö, regn och eldöverfall.

Jag åkta ut i måndags. Buss i drygt 4 timmar men det visades film och jag hade fått mat med mig så resan var helt okej, nästan för kort till och med. Framme i Eksjö sen hade vi förläggningstjänst och fixade med tält och sånt.

Under resten av slutövningen har vi stridit och gjort en massa eldöverfall och gjort en hel del mineringar. I onsdags var jag flankskyddets flankskydd, vilket inte var så roligt. Under dagen gjorde jag typ ingenting. Satt och väntade på att fienden kanske skulle komma och när den väl gjorde det kom den bakifrån och skjöt på oss. Hur som helst skjöt vi tillbaka och fienden försvann.
På eftermiddagen sen skulle min pluton träna lite mer på strid i skog och passering över vägar och allt möjligt och då fick jag och en till snubbe agera som B-styrka (fiende). Det var skitkul att äntligen få testa på att skjuta och strida som bara den på min egen pluton.

Dagen efter skulle min pluton göra ett reservanfall. Ja vi skulle göra ett anfall om fienden kom i vår väg. Vilket den inte skulle, men kunde göra. Men fienden kom aldrig så kompanichefen beslöt att vi skulle åka nämare fiendens mark och undersöka området bättre. Då plötsligt, i en korsning möter vi fienden som snabbt skjuter på oss. Min pbv (pansarbandvagn) börjar backa och råkar krocka in i vår andra pbv. Fienden fortsätter och skjuter på oss och allt blev kaos. Min pbv och hela besättningen "dog" och mitt befäl fick någon typ av panik. Allt blev helt fel. Tur att det bara var en övning.

I fredags hade jag/vi en återhämtningsdag. Vi åkte buss till Ingengörskompaniet 2 och fick duscha och byta till rena kläder. Åkte vidare till Skillingaryd sen och fick sova inomhus i några kaserner där. 2 nätter i rad! Det var helt underbart. Så skönt att få sova i en säng och äta riktigt mat, istället för de där äckliga gulpåsarna som jag har ätit hela veckan.

I lördags hade vi vår enda skarpskjutning. Vi åkte iväg med pbv:n, skjöt några få skott från en eldställning och sen fick jag och min farbpolare spränga av ett rör med riktig sprängdeg. Alltså jag gillar sånna smällar. En läskig kick jag får alltså.
Sen åkte vi vidare med pbv:n och fick skjuta hur mycket som helst under 4 minuter. Jag sköt automat med ak:n, 2 ½ magasin och sen några granater med granattillsatsen. Det var skitkul. Typ det roligaste på hela slutövningen. Synd att det var alldeles för kort tid bara. Varför ska det roligaste inte vara så länge?

Och annars under slutövningen har vi bara gjort en massa eldöverfall och minieringar. I måndags under kriget blev allt fel igen. Vi hade förberätt allt och satt och väntade på fienden i flera timmar. Till slut kom fienden bakom oss (som vanligt när mitt befäl är helt förvirrad) och skjöt på oss men vi tog upp striden. Det är ju så synd, jag vet ju att vi kan kriga och så när vi äntligen får det blir allt bara fel. Jag råkade "skadas" när vi klev av pbv:n åt fel håll och fick bli omhändertagen av kompaniets sjukvårdare. (De tränar sjukvård på oss soldater ibland). Men det var ganska spännande och få leka skadad och åka sjukvårdarnas bandvagn.

Och under onsdag-fredag har det snöat hela tiden och när det väl slutade snöa så kom regnet fram igen. Så ett skitväder har vi haft hela tiden, förutom de två sista dagarna då vi bodde på P4:as kasern då solen sken för första gången under veckan. Sista dagen, i onsdags åkte vi bara bussen hem till gardet och fick sen sluta efter det.

Så här glad var jag på bussresan hem.
Men ska jag sammanfatta slutövningen kort så har det vart en jobbig, kall, blöt och långtråkig övning med mycket sitta still ute och frysa.

Hemma igen

Jag är hemma igen! Hemma ifrån 9 dagar i skogen.

Sjuk igen

Ja just det, nämde jag att jag är sjuk och det är dags att tycka extra mycket synd om mig nu. Jag ska ju även ut och plågas i skogen i 9 dagar.

Jag har en sån ångest över det. Vill verkligen inte ut i kylan och knappt äta eller sova.
Men nu är det inte långt kvar, mindre än 50 dagar kvar. Bara två slutövningar och sen är det nästan klart. Snart muck!

Middag hos mamma

Jag är sjuk och hostar som fan. Helt plötsligt under natten till onsdag blev jag så himla täppt i näsan att jag inte kunde andas. Låg och flåsade med öppen mun.

Från och med dess har jag nu bara blivit värre och värre. Som sagt, nu hostar jag som fan och det kliar i halsen. Bra tajming till slutövningen som börjar imorgon och varar i 9 dagar ute i skog och kyla.


Hur som helst.
Idag har jag och Nalle varit och käkat middag hemma hos mamma. Blidde god kyckling. Mums idag igen.

Såg komiker live

Igår kväll var jag på Magnus Betnérs komedishow "Livets ord". Det var jag, Nalle, Kicki, Danne, Thomas och Malin som var med. Skitkul var det. Min första gång jag såg något live över huvud taget.

Först var vi hemma hos Kicki och käkade middag tillsammans. Middag och efterrätt med kaffe och glass. Mums. Sedan fick vi helt plötsligt jättebråttom till föreställning som låg i Södertälje. Snabbt in i bilen en och stressade iväg till föreställningen. Vi hann precis in enligt klockan men komiken hade fan redan börjat ändå. Nått pucko hade även tagit våra sittplatser så vi fick sitta några rader högre upp. Det gjorde iförsig ingenting, men ändå, man tar inte någon annans sittplats.

Showen var bra och Magnus Betnér var skitrolig. Jag kunde inte hålla med om allt det han sa dock, men det var ju en show vi tittade på så man ska verkligen inte ta åt sig om nåt han sa.

När föreställningen var över åkte vi tillbaka hem till Kicki och drack lite White Russian och spelade parspel. Det låter kanske lamt och tråkigt men det smakade gott och var skitkul. Fram till typ 2 på natten höll vi på med brädspel och frågespel. Skoj var det.

Jag hade i alla fall tur med vädret..

Och ja, det var väl det ända som har vart bra den här veckan. Allt annat har vart en skitmacka efter skitmacka efter skitmacka...

Det började i tisdags, då min tjänst började. Vi marschade ut till några skjutbanor en timme bort med packning och allt sånt där onödigt tungt. Man skulle springa och skjuta på olika sätt och springa lite mer och kasta handgranater och skjuta från fel sida och allt möjligt på en kort tid. Såna skjutbanor/tester har jag redan gjort men då blev jag inte godkända på alla banor, så nu var det dags igen. Den här gången gick det bättre och jag klarade av alla banor med mycket kämp och slit.
              
Sedan fick jag veta att jag inte hade klarat av fälttestet som jag sprang för några månader sen, som jag trodde att jag hade klarat av. Så när vi skulle ta oss tillbaka till Gardet fick jag och två till springa fälttestet på två km. Kravet var att springa under 11.30 min med vapen, kängor och full stridsutrustning. Tidigare sprang jag på 12.25. Nu fick jag bara 12.22. Bättre än förra gången men inte tillräckligt bra. Så något glad för förbättringen kunde jag inte vara.
På kvällen sen bytte vi våning och logement. Flyttade alla våra saker och samtidigt hade vi en "persisk marknad", med andra ord en inventering av alla våra grejer och prylar. Det tog bara 4 timmar....

Onsdagen var lite bättre. Vi marschade ut till ett ställe som hette Trehusbacken där vi skulle göra ett skarpt handgranatsprov. Först övade vi med övningshandgranater och kastade in de i olika rum och skjöt på fiender och sedan skulle vi göra det skarpt med riktiga handgranater. Till en början gick allt bra även fast det var skitläskigt att hålla i riktiga handgranater men vid det sista genomförandet fick först min stridspartner en granat för vänsterhänta, konstig nog (?) och sen när jag skulle kasta min glömde jag ena säkringen så det smällde aldrig. Fänrik gjorde något med den medan vi stod i skydd, sen kom han springande till oss och det smällde som bara den.
              
På eftermiddagen sedan marschade vi hem igen och packade och förberedde inför slutövningen nästa vecka.

Under natten blev jag överraskat förkyld också. Låg med täppt näsa och kunde inta andas. Sjukt jobbigt när man var så himla trött...
                        
Och på torsdag morgon, när det regnade och jag inte hade tur med vädret för en gång skull samt hade ont i halsen och var snorig, sprang jag stridshinderbanan igen. Lyckades inte med det testet heller. Jävla armgång. Börjar tappa gnistan nu. Hoppet börjar avta.
Men fortsatte dagen med att packa ännu mer och förberedde det sista inför slutövningen. Vi hade även fotografering. Både med plutonen och med hela kompaniet. Hoppas att det blev bra. Fick ju solen i ögonen så alla lär väl ha kisat. Städade en hel del också under dagen och sen fick jag reda på att vi skulle ha en plutonsfest den kvällen. Befälen ville det för alla kunde närvara, så när klockan var lagom mycket slutade vi och drog iväg in till stan, till Bronco's och käkade kött och drack gott. Det var ett bra ställe om man gillar mycket kött och öl. 400g kött kunde man få. Sjukt mycket. Men jag tog mig en burgare och cider. Plus några white russian.
Trött och sliten som jag var så orkade jag inte vara kvar bland de sista, som jag alltid är annars, så jag drog hem, påverkad och illa mående.

Men jag hade ingen tjänst på fredag så jag slutade ju efter plutonsfesten. Underbart skönt. För veckan har ju annars vart jobbig, både psykiskt och fysiskt. Bittert. Skönt att vara hemma nu.


Slottsmuck

Slottsmuck, slottsmuck, slottsmuck chaallaalaalaalaaah! Nu har jag slottsmuck!

Härmed meddelar jag er alla att jag har stått mitt sista högvaktsdygn på slottet idag. Nu behöver jag aldrig mer vakta slottet. No more. Åh, det känns underbart. Ingen mer högvakt.
Nu har jag stått sammanlagt 15 dygn, = 30 dagar, = en månad. = en månad för mycket.

De här senaste två dygnen har jag bara stått två postpass/natt, först på Logården och sen på Slottsbacken. Sen på dagen har jag vart cermonipost, alltså har jag sett till att all publik håller sig på rätt plats under vaktavlösningarna. Men det har vart ganska softa dygn ändå, mer sömn än vanligt och mindre postpass än vanligt.

Fick även hala flaggan på slottet igår kväll. Jisses alltså. Vilken krånglig väg att ta sig upp på slottet, men vilken utsikt det var alltså.


Schysst utsikt va.
Annars har det var snorkallt ute hela tiden. Inatt var det 5 plusgrader ute när jag stod vakt. Då var det kallt. Men nu sitter jag inomhus i alla fall. Hemma.

8 veckor!

Shit alltså. Det är bara 8 veckor kvar, sen är det muck! 8 veckor kvar, sen är det slut på helvetet och jag hamnar i himmelriket. Shit, det är inte långt kvar.

Men först är det de allra sista högvaktsdygnen, sen två slutövningar och sist avrustning. Jag längtar så.

Honörsvakt

Riksdagsmötet öppnades i tisdags och självklart skulle jag stå vakt på slottet när Kungen och hans familj gick förbi. Jag och typ 20 till stod på yttre borggården och skyldrade givär för Kungen när han gick förbi. Vid tre tillfällen under typ två timmar. Det var lite tjatit att stå stilla där och skyldra givär och fy sjutton vad kallt det var. Fast man hade värmetröja på frös man som en liten gnu på hal is. Mina händer blev så stela att det blev svårt att göra alla vapenrörelser tajmade perfekt. Men jag tror att det blev bra.

Kungen, Drottningen, Kronprinsessan och hennes prins Daniel var där samt en massa viktiga politiker som skulle in i riksdagshuset. Skoj var det inte men intressant var det.

Somnade visst..

Oj vad trött jag är. Somnade visst på soffan när jag kom hem idag. 

Jag kom hem idag efter att ha stått honörsvakt på slottet för Riksdagsmötets öppnande. Men jag återkommer om det senare, nu tänkte jag gå och lägga mig i sängen och sova.

Senaste inköpet

Oh! Jag har glömt bort att visa mitt senaste inköp, som jag gjorde för typ två veckor sen. Oj, vad tiden går fort fram. Aja. Men jag köpte den här söta lila kanintröjan:

Gissa när jag ska använda den då? Jo när jag har permis och sitter och softar hemma såklart.
Och sen köpte jag även de här träningsskorna också. Turqosa såklart. Jag letade länge efter de. Flera veckor och nu äntligen har jag hittat de. Inte för att jag kommer hinna använda de så mycket nu när jag är inne i lumpen, men sen, typ nästa år, då ska jag få fina ben och rumpa(!).

Men visst är de snygga?! Och med en sån där halv-pilates-bolls-sula. Fast någon större skillnad när man använder de känns det faktiskt inte. Kanske gör det det om man stortränar och använder de väldigt mycket? Humh..

Mina befäl älskar högvakt

Nu förstår jag verkligen varför mina befäl älskar högvakt:

¤ De sitter inomhus
¤ De får sin mat serverad
¤ De får god mat
¤ De får kaffe och fikabröd (ofta)
¤ De sover på madrassängar
¤ De får den service de vill ha


Hemma från högvakten

Tack vare min stukade fot (som för övrigt läker jättebra) fick jag vara kalfaktor på högvakten, vilket var jätteskönt. Bakade och fikade och serverade befälen mat m.m. Fick även stå ett postpass på natten också och jisses vad kallt det var då. Riktigt kallt.

Samt så slapp jag stå två extra dygn också. Så i söndags åkte jag tillbaka till gardet och vi alla fick sluta tidigt. Gick och la mig tidigt den kvällen, hade ju bara sovit i 4-5 timmar under högvaktsdygnet, så jag somnade runt 21-22 tiden. Ändå så har jag vart trött hela måndagen. Appropå måndag..

Idag har jag bara tränats inför morgondagen då riksdagsmötet ska öppnas. Tränat gamla vapenrörelser som jag har gjort under varje högvakt, så det har vart en riktigt lärorik dag idag.... (inte). Men eftersom jag slutade tidigt, runt 14 tiden, så åkte jag direkt hem, där jag sitter nu och softar.

Sitter på slottet

Sitter på slottet nu. Är kalfaktor! (Med andra ord är jag befälens bitch). Men jag sitter inomhus i värmen och dricker kaffe och har ätit kladdkaka så jag är supernöjd. Kokar kaffe, dukar fram mat, bakar m.m.

Sen är det ju så att jag inte alltid har en sån tur med mig jämt. Kan du gissa vad jag precis har gjort igen? Ja, jag har gjort illa mig igen. Den här gången har jag nockat sönder mitt ena ögonlock så det for blod och allt. Slog sönder det i mörkret på en sängkant.... Mmh!

Så nu sitter jag här med en stukad fot och sprucket ögonlock klockan 5 på morgonen med en dator framför mig och en kaffekopp i handen. Men det är lugnt, jag har aldrig haft det så här bra, under högvakten, ändå.

Högvakt i 3 dygn = 4 dagar

Högvakt nu i helgen, men den här gången slipper jag att stå vakt i alla fall. Ska stå tills på tisdagst. Men nu kommer jag att ha inre tjänst. Den bästa tjänsten som finns. Sitta inne i värmen. Aja, jag återkommer om det senare. Nu måste jag fixa iordning allt innan jag kan gå och lägga mig.
Hare gött

Me like Ikea

Tänka sig att när min Nalle kom hem idag efter jobbet ville han åka till Ikea. Ja vilken bra idé tyckte jag så dit for vi. Kollade på vitrinskåp, förvaringslådor, ljus, blommor, krukor och ett skåp i badrummet. Ja allt möjligt. Vi kanske inte köpte allt men vi kom hem med blommor, ljus/glas och en stor förvaringslåda till Nalles prylar. Men ta det lugnt, vi ska dit nästa vecka också och då lär det inte bli billigt.

Så just nu är jag glad (och hungrig)

RSS 2.0