Skål och gott nytt!

Gott nytt år! Skål mina vänner! Nu kör vi bubbel och lite mer mat. Ha det så bra så ses vi i dimman. Och nästa år.

Nyår

Idag är det nyårsafton. Sista dagen på det här året. Jag ska tillbringa mina sista simmar på det här året med mina närmsta vänner hemma hos Hugo och Lina, i en förort söder om stan. Vi ska äta en lyxig tre-rättersmiddag, dricka skumpa ock leka roliga lekar (om det hinns med).
Snart ska jag dit och förbereda maten med Nalle, Micke, Hugo och Lina. Sedan kommer Hensch, Fredrik, Toffe och Jeff med flickvän. Ska bli jättekul. Ser verkligen fram emot allt det här. Att fira in det nya året och lämna år 2013 bakom mig.
 
Kommer inte på något positivt som har hänt mig det här året. Tre personer som jag kände har dött och två till som jag vet vilka de var. Skolan har inte blivit bättre, varken med utbildningsinnehåll eller lärarpedagogik. Det fanns ingen snö varken på julafton eller på nyårsafton här i Stockholm. Fick fira en ensam födelsedag i Alvesta.

Jo, det positivaste som har hänt var att jag fick åka luftballong när jag minst anade det, jag var på Gyllene tider konsert och var på två bröllop till Nalles släktingar också.
 
Så nu firar vi in det nya året och det SKA bli bättre än det här året. Det måste bli bättre.
 
Skål.
 
Gott Nytt år!

GOTT NYTT ÅR

 

Nyårsförberedelser

Idag har jag och några vänner planerat och inhandlat all mat till nyår. Vi ska käka tre-rätters hemma hos Hugo och Lina med skumpa, snacks och goda vänner. Bruchetta, helgrillad oxfilé med potatisgratäng och krämig kladdkaka med färska hallon. (Ingen surprise här inte.)
Vi blir ett vänskapsgäng på runt tio personer som ska samsas i en liten tvåa i förorten. Ska bli jättekul.
 
Så maten är planerad. Drickan är packad. Jag vet vilken klänning jag ska ha på mig. Åh, nu är jag taggad.
Gott nytt år på er alla

Juligen

Nu har det gått några dagar sedan julafton och jag har väl inte gjort något vettigt sedan dess. Bara ätit så jag klarar kylan, kollat på en ny mobil som jag ska förmodligen köpa och tittat på hemtentan som jag skjuter närmare och närmare deadline.
Och idag ska jag hem till mamma och bror och fira jul en gång till. Min mormor och morfar med hund kommer vara där som vanligt men också min morbror med sambo/tjej/respektive. Honom har jag inte träffat på över 5 år så det ska bli jätteroligt att få träffa morbror igen. Norrlänningen.
 
Igår slog jag in alla paket, tog ett par timmar bara och maten och drickan är redan förberedd.
 
Så jaa, en till jul ska jag fira!

Julafton

En riktigt god jul hoppas jag att du hade. Min var god och trevlig och jag åt tills jag mådde dåligt. Sådär som man alltid gör och som alltid hör till ett julfirandet.
Jag var hemma hos Nalles syster med nyblivna man, hund och mamma i deras villa vid skogen och sjön. De hade gjort det jättefint i villan och maten var hemmalagad. Nalle hade gjort en sillsallad och jag hade gjort en vitlökssill (som smakade alldeles för mycket salt) och hemmagjorda glöggtryfflar, som blev väldigt goda för att vara första gången jag gjorde de. En aning för mycket kakao kanske. Men klart godkända enligt mig.  
Vi hade jättetrevligt och åt god julmat, fast det var första gången jag inte firade jul med min familj. Tusen tack för den fina dagen och alla julklappar.

God Jul

 

Julaftons tankar

Alla julklappar är inhandlade och inslagna. Lussebullarna och glöggtryffeln är bakad. Granen är inne och klädd i vitt och lila i år (Nalles förslag med modernt tema). Julbocken står vid granen och tomtarna har spridit sig i hela lägenheten. Julmusik spelas non-stop.
 
Nu är jag redo för julen.
Men jag har inte någon julkänsla än. I år är allt så annorlunda. Det finns ingen snö ute, inga minusgrader och för första gången ska jag fira jul med Nalles familj. Det känns annorlunda, men bra. Kommer kännas konstigt att inte fira med min familj och släkt, som jag alltid har gjort i 25 års tid. Men man måste väl ändra på sina vanor ibland. Utvecklas och gå vidare i livet.
 
GOD JUL mina vänner.

Hejdå Alvesta

När jag kom hem från glöggfikan fick jag värdens värsta huvudvärk. Den kom från ingenting liksom. Jag menar efter lite glögg och ett glas vitt vin, har jag aldrig fått huvudvärk av förut. Jag låg i sängen bara, i lugn och ro och tittade på film och sen som en bomb, sprängande huvudvärk och illamående.
 
Efter lite sömn, eller jag menar efter en lång sovmorgon mådde jag mycket bättre. Jag städade hela Ettan, diskade och packade flera väskor fyllda med kläder, skor, skolböcker och annat nödvändigt för att åka till Stockholm över jullovet.
Jag fixade och donade så mycket att jag höll på att missa tåget och fick springa ner till stationen. Men tåget hann jag precis med och åkte upp mot huvudstaden och mitt riktiga hem, med ett leende på läpparna.
 
Så skönt att äntligen vara hemma igen. Hej hem.

Julgodis, skumtomtar och glögg

Åh så trevligt det var på glöggfikan. Vi åt och drack glögg så vi storknade. Synd bara att jag hade oturen att lämna festen redan vid kl.22. Sista tåget gick då. Antingen kl.22 eller kl.05 på morgonen efter.
Men roligt hade jag tiden jag var där. Och gott var det. Massa pepparkakor, lussebullar, julgodis och glögg. Hann med ett glas vin också.

4:e Advent


Glöggfika

Nu har jag jullov och det känns så skönt. Jag har sovit ut idag, småfixat lite i Ettan och snart ska jag till Växjö på glöggfika med några tjejer från klassen. Det kommer bli som en liten julavslutning på terminen, nästan. Fast bättre. Jag ser fram emot det. Ska bli jättekul.
 
Och imorgon ska jag ta tåget hem till Stockholm.

Jullov

Det var sista skoldagen idag. Den var skitjobbig med mycket teori och skrivkramp. Men nu är det äntligen jullov! Woho, JULLOV! (Med 3 uppgifter, en hemtenta och lite kontorsarbete).  
Imorgon ska jag på glöggfika i Växjö med några tjejklasskompisar. Ska bli trevligt. Lite som en julavslutning.

En vecka

Det är precis en vecka kvar till julafton, vilket du också säkert har räknat ut. En vecka kvar alltså. Det är svårt att fatta.
 
Det finns ingen snö ute och jag har inte köpt alla julklappar heller. Har ungefär hälften kvar. Så jag hoppas julkänslan kommer tillbaka snart, med snö, några få minusgrader, julledighet och en massa tomtar.

"Brev" från posten?

Jaha? Jag visste inte att posten kallar det här för brev.
Jag skulle hämta ett brev på posten häromveckan. Det var en mörk kväll efter julshopping med påsar i båda händerna. Och blir tilldelad detta stora paket. Visserligen vägde det inte så mycket, men det var stort och otympligt att det knappt gick och bära hem.
 
Men det är alltid kul att få paket (även om jag vet vad det är och har redan betalt för det.)(I detta fall tidningsprenumeration på Sköna Hem, en pläd och en serveringsbricka i plåt, som jag har glömt att fota.)(Som en liten förtidsjulklapp till mig själv.)
 

3:e Advent



Lusselelle lusselelle

Jag köpte lite lussebullar och fikade precis efter tandläkarbesöket. Jag kände att jag behövde lite julfika som piggar upp, för det är så obehagligt att vara hos tandläkaren. Inte läskigt, men obehagligt.
Man ligger där på britsen, gapar så att salivet rinner och lämnar över sig själv till tandläkarens kunskap. Hjälplös ligger man där och hoppas på det bästa. Jag försöker blunda och tänka på något annat när maskinerna låter och sprutar i munnen på mig. Det skvätter vatten dit och blåser hit och skrapas där och räfsas här.
 
Men inga hål och inget karies. Bara lite (lagom mycket) tandsten. Det är ju ganska svårt att använda tandtråd när man har ståltrådar längs tänderna, kvar från ungdomens hemska tandställningsperiod.
 
Så jag behövde en liten belöning efteråt. Socker som lägger sig i de nyrensade gluggarna och kaffe som smutsar ner de nyputsade tänderna. Det är härligt det.
 
Glad Lucia!

13

På fredagen den 13 januari, år 2013, klockan 13.00 ska jag till tandläkaren. Och det känns ju tryggt...
Inte nog med att det är fredag den 13:e, det är Lucia också och jag ska hänga hos tandläkaren..
 
Jag har aldrig haft hål i tänderna men jag kan ju gissa att just imorgon kommer jag ha ett. Det kommer skrapas här och där och sedan kommer en ny tid att bokas in för borrning och fyllning. Jag kan ju bara gissa.
 
 

Jävla idioter till folk som vägrar lämna tåget när de ska

Jag ska åka tåg hem till Stockholm idag och kommer hem från skolan och planerade in maten lite fel idag. Jag lagade den men hann inte äta den och fick snabbt slänga den för att springa till tåget med tom mage och två tunga väskor.
 
För att vid stationen upptäcka att tåget är försenat 20 minuter, som blev till 50 minuter för att två aggressiva män utan biljett vägrade kliva av tåget och polis fick tillkallas. Och jag får sitta snällt och vänta trött och hungrig på att tåget ska åka i mörkret i ytterligare 3 dryga timmar.

Uppsagd!

Nu är äntligen lägenheten i Alvesta uppsagd. Jag flyttar hem till Stockholm igen redan i slutet av januari 2014 och det ska bli så skönt att äntligen få komma hem till kära Stockholm.
 
Även om jag kommer sakna lilla Ettan och lilla Smålands Alvesta, Älmhult och Växjö. Det har vart ett andra hem för mig i 1½ år här.
Men det ska bli som sagt skönt att få komma hem igen och slippa pendla mellan två hem.

Måndag 9/12

Jag är så otroligt skoltrött just nu. Jag längtar till jullovet och egentligen mest till examensdagen. Den lycka som uppstår då, den ska jag aldrig glömma.
 
Men just nu är allting mörkt, kallt och ensamt. Jag har hemtenta och tre stora uppgifter som ska vara klara om några veckor och två-tre läxor att göra tills nästa vecka. Samt dagens läsning och morgondagens hemuppgift. Och jag orkar inte. Vill inte.
Vill bara drömma mig bort till bättre tider och roligare dagar. Slippa allt tågpendlande, snöstormar och ett stillasittande liv. Vill komma hem till min vanliga liv nu.

Snö och Sven

Stormen Sven som härjar runt i Småland och Skåne har lämnat en hel del snö kvar. Här finns ett tjockare lager snö på marken.
Hoppas att Sven lugnar ner sig nu så jag slipper tågkaos, förseningar och blåsigt snöoväder nu när jag ska vara i Alvesta näst sista veckan innan jullovet.
 

2:a Advent

Den andra advent bjuder på tågfärd ner till Alvesta igen. 2 veckor kvar, 6 skoldagar kvar att härda ut innan jullovet.
Just nu är jag kvar i Stockholm en stund till och packar och fixar här hemma. Ska slänga mig i duschen innan jag åker också. Med allt det här sagt så blir det inte så mycket andra adventsfirande idag. Jag är inte förvånad men det är tråkigt att inte få vara hemma och njuta av julen och vintern så mycket. Men jag gör det lilla jag hinner med.
 
I veckan så kom som sagt adventsljusstakarna fram, julgardinerna kom upp, några fler julljusstakar kom fram och några tomtar syns här och där.
Men något bak hann vi inte med. Blir kanske nästa helg. Eller helgen efter det. Eller lagom till nyår.

Julbord ikväll

Ett tunt lager pudersnö ligger kvar på marken sedan gårdagens snöfall. Julmusik spelas ur högtalarna hemma. Adventsljusstakarna och julgardinerna är uppe. Och..
 
Ikväll ska jag på julbord. Det är Nalles företag och ett gäng egenföretagare som han samarbetar med som håller i det. En liten tradition för oss alla.
Det ska bli jättekul och jag är taggad för att umgås och äta årets första julmat. Jag längtar liksom till allt det goda. Igår valde jag kläderna och smyckena och idag har jag målat naglarna röda. (Det är detaljerna som räknas.) Så nu är jag redo.
 
Vi ska vara ute i ett stort värdshus på Värmdö. Förra året var vi på Artipelag i Värmdö, också.
 Åh vad gott det ska bli.

God jul(kalender)

Den här lilla godbiten hade jag nästan glömt bort. En chokladkalender från Ullared. Måste nog äta ikapp några dagar nu.

Man får det man betalar för

Det är bra med kvalité. Dessa strumpor är nyinköpta från Ullared och det "saknas" tyg på tårna, där det behövs som mest. Men jag vet, man får det man betalar för.

Artikel

Jag läste en artikel på aftonbladet idag som jag tyckte var väldigt bra. Sanningens stund. Länken hittar du här och annars kan du läsa resten av inlägget. Citirat från Fredrik Virtanen:
 
Vi jobbar skiten ur oss eller får inte jobba alls

 

Egentligen vill jag bara ge upp. Jag är ledsen och stressad och pressad, men det vet förstås ingen om. Det är skämmigt att medge. När en bekant frågar ”läget?” svarar jag käckt ”jo för fan” och gnäller om vädret, inte om själen. Och liksom alla andra ­lägger jag upp mysiga bilder på maträtter i motljus på Facebook. Så bör man framstå. Som en människa med den ultimata ­statusprylen: tid.

 ✿ ✿ ✿

Men det är förfalskning. Livet är det som pågår mellan statusuppdateringarna på Facebook. Alla morgnar när jag bara vill ligga kvar i sängen tills det blir sommar eller jag dör. Men ­sedan tjoar ungarna, jag masar mig upp för att jag måste, de ­behöver mig och jag älskar dem. Eftersom jag älskar dem måste jag efter förskolelämningen gå till jobbet och prestera allt mer med allt färre kollegor, precis som alla på alla andra företag sedan krisen svepte in och folk tvingades sluta (med rekordvinster som följd). Jag är tyvärr inte unik. Stati­stiken är tydlig. Övertiden, även den obetalda, bland dem som har ett arbete har ökat enormt – samtidigt som arbetslösheten är på rekordnivåer. Det är ett episkt systemfel.

Sex timmars arbetsdag låter som en klyftig lösning, men så enkelt är det kanske inte, kanske inte heller medborgarlön, äh jag vet inte, jag är alldeles för vintertrött, för utarbetad och för upptagen med att vara storstadsmoderat.

 ✿ ✿ ✿

Men sedan är det kväll, en stunds vila med barn och fru, livet är gott och helst vill jag att kvällen aldrig tar slut, men det gör den obönhörligt och ­sedan … En ny jävla morgon där medelklassens moderna ekorrhjul knarrar i gång igen och jag stiger upp och är lönsam. Detta mitt liv kallas med ett ­modernt och gräsligt ord för ­arbetslinjen. Kan vi börja tala mer om ­fritidslinjen? Fritidslinjen! Där finns embryot till vår befrielse. Lyssna till den socialdemokratiske finansministern Ernst Wigforss (1881–1977):

”Om målet med samhälls­utvecklingen skulle vara att vi alla skulle arbeta maximalt voro vi sinnessjuka. Målet är att frigöra människan till att skapa maximalt. Dansa. Måla. Sjunga. Ja, vad ni vill. Frihet.” Word, Ernst! Tid och möjlighet att leva och umgås. Fritidslinjen. I stället har vi ett samhälle där den som har tid att leva inte har råd – och den som har råd att ­leva inte har tid. När påven Benedictus XVI så historiskt sensationellt meddelade att han ska abdikera kände jag en stund att det var en trösterik signal till världen. Om påven kan ge upp så kan vi alla ge upp. Det är aldrig för sent att ge upp.

 ✿ ✿ ✿

Men det är omöjligt. Vi kan ­inte ge upp. Vi måste orka. Att förlora jobbet i dag innebär ett liv i total utsatthet. Det finns inga nya att få, a-kassan är nedmonterad och på botten erbjuder samhället endast fattigdom. Vi får stå med mössan och tacka för privilegiet att få prestera skiten ur oss åt ­aktieägare som kräver 12, 20 eller 40 procents ren vinst. Så vi biter ihop. Vi biter ihop tills vi dör i förtid av stressrelaterade hjärtsjukdomar med en sista salig tanke, ”jag hade ­åtminstone ett jobb”.


Söndag den 1 december

Idag åkte Nalle hem till Stockholm igen. Jobb och skola imorgon.
 
Innan hade vi ätit risgrynsgröt till frukost, bara för att det är första advent idag och packat bilen med påsar från Ullared och gamla saker från Ettan.
Det blir alltid så tomt och ensamt när vi skiljs åt. Men jag har hunnit med att renskriva några skoluppgifter, duschat och ätit middag sedan Nalle åkte. Imorgon är det skola som gäller. Då har jag två muntliga redovisningar att framföra. Men men, 3 veckor kvar innan jullovet.

1:a Advent & årets glögg

Från och med idag är det 24 dagar kvar till julafton! Woho!
Jag och Nalle firar första advent med årets glögg, lussebullar, pepparkakor och julmusik i bakgrunden. En mysig julfika med gott sällskap.
 
Och årets glögg, från Blossa, har du hört om den? Alla ingredienser är helt hemliga. Ingen vet vilka smaker glöggen innehåller. Men vi provade den idag och den är god, söt, stark och fruktig. Väldigt god faktiskt. Men man får kvar en brännande stark smak på tungan.
På Lucia-dagen kommer de avslöja vilka ingredienser glöggen innehåller. Men det spelar egentligen ingen roll. Glöggen är god och en väldigt fin flaska har den. Inspirerad och ursprungen från Dalarna.
 

RSS 2.0