Blöö

Nu i helgen har jag mest tagit det lugnt. Jag har sovit så mycket jag har kunnat, jag har klippt mig, ätit gott och mycket. = stora förberedelser inför nästa vecka, fältveckan. Ja, usch. Jag har fältvecka nästa vecka. Men det är bara fyra dagar, så jag kanske överlever.
Vi ska träna på strid i bebyggelse då, för första gången. Samt repellering och lite andra grejer. Denna gång ska vi inte heller sova i tält, utan i kvarter, typ ett cementrum med ihåliga fönster och ingen värme. Men det ska nog gå bra.

Jag kan inte säga att jag längtar direkt. Jag har en sån ångest. Sov dåligt inatt också.... Blöö

En soldat med basker

Har haft en jobbig vecka nu och värre kommer det att bli. Jag har vart ute i fält ett dygn, men det var skitjobbigt. Aja, jag börjar med i måndags. Då var det ganska lugnt ändå. Vi löpte som vanligt och sedan tränade vi lite exerceese, alltså marscha i takt med mera. Sedan fick vi våran välförtjänta basker. Äntligen. Så hela kvällen gick åt att stuka baskern, forma den som den ska se ut.

Tisdagen gick åt att skjuta PEK för mig. Inomhusbanan med några skjutövningar. Efter middagen hade vi närstrid med våra nya tandskydd. Denna gång var det mer slag och blockeringar så mina armar är helt förstörda nu av blåmärken och skador. En massa slag på samma ställe under två timmar typ. Så det kändes..

I onsdags var det dags för fält igen. Vi packade och marschade sedan ut till Gällöfta, där vi slog läger och gjorde skjutövningar med de tunga pansarskotten och ålade i djupsnö och hade det sådär allmänt skitjobbigt. Men på kvällen fick vi skjuta signalpistol i mörkret och lite mer pansarskott till det. Det var lite roligare i alla fall.

Vi sov i tält givetvis. Jag fick sitta eldvakt från kl.23-00.30. För innan dess fick man ju inte sova. Sedan försöka sova i typ två timmar innan jag skulle ut på bevakningspost från kl.3-5. Väckning sen vid kl.6 och innan hade jag försökt att sova i en timme men lyckades inte riktigt. Det lät för mycket, det var hårt och det var kallt. 
             
Dagen efter, på torsdag, skulle vi fortsätta med samma skjutövningar som vi gorde i onsdags. Men jag mådde så dåligt och var så trött så jag bangade på att åla mig i snön med pansarskott på ryggen. Sedan packade vi ihop allt och fick springa hem. Ja alltså utan packning men med Ak5 och stridsväst. Det var tugnt och jobbigt efter den dåliga natten. 
             
Fredagen började med att springa stridshinderbanan två varv. Därefter skulle vi springa ca 3 km till, med kängor och allt. Svettiga fick vi gå till sjuksyster sedan och få vår andra TBE spruta. Tredje är om ett år.
På eftermiddag hade vi något som heter soldaterinran, tror jag. En slags cermoni där kapten sa till oss att vi är numera soldater och inte livgardister. Jag är från och med nu soldat och jag får numera bära min basker!

Grattis till Kicki som fyllde år i onsdags också! Grattis och hoppas att du hade en underbar födelsedag. Kramar


Barnvakt

Igår var jag barnvakt hos min gamla scoutkollegas 2 barn. Jag har vart där förut och det ena barnet är även mitt föredetta minior barn. Så vi kollade på tv, käkade pizza, åt godis och sprang omkring och lekte och jagade varandra. Jättetrevligt.

Fick även komma på middag hos min mamma. Träffade henne, min bror och en gammal familjevän sen långt långt tillbaka i tiden. Så det var trevligt.

Efter barnvaktssittningen träffade jag Kicki. Sambon, Stefan och hans nya flickvän var även där också. Så jag fick också vara med och spela drickspel med de och dricka lite vin och lite annat.... Men det var trevligt. Och klockan bara tickade iväg. Herre Gud, jah måste sluta att säga "trevligt".
Snart är det helg igen.

Stridshinderbana + SIB

I torsdags var det tydligen dags att springa Livgardets stridshinderbana igen. Förra gången kunde jag inte vara med för mitt knä och rygg var så skadat. Men i torsdags skulle hela kompaniet göra det istället för att bara springa och eftersom jag inte har ont längre så fick även jag tvingas med att genomföra banan.
Det gick förvånadsvärt bra också. Jag är helt chockad. Jag klarade av de svåraste hindrerna utan större problem. Visst var det svårt och jobbigt, men jag klarade det. Jag klarade det!

På eftermiddagen hade vi strid i bebyggelseutbildning. Skönt att sitta inne och lyssna på ett befäl och se på småfilmer Ganska underhållande var det att se på andras misstag, men vi kommer även också att göra det när det är vår tur....
Hade även någon krypto-undervisning med prov och allt som jag inte fattade ett dugg av. Helt lost in space liksom. Men även det gick bra och sedan slutade vi vid två eller nåt. Så skönt att få komma hem igen.
Nu väntar det mig två jobbiga veckor framöver. Fältvecka vecka 13.... Ännu en kall och jobbig vecka. Usch...

Huligan-agerat

Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, men det var ganska kul ändå, att få vara huligan för en dag.
Ja, alltså i onsdags skulle jag och mina soldatkollegor agera huliganer mot utlandsstyrkan. Det var deras slutövning innan nästa vecka då de ska åka till Kosowo, for some real fights. Så vi skulle vara så våldsamma som möjligt, men vi hade vissa regler som vi var tvugna att följa.

Vi var runt 100-200 personer som de hade delat upp oss i tre olika grupper. Den första gruppen skulle vara "mitsar", springa fram till utlandsstyrkan med stora kuddar som de skulle slå hårt på med batonger. Den andra gruppen skulle kasta vedträn på de. Och den tredje gruppen skulle vara "språkfiguranter", alltså skrika en massa saker och reta upp utlandsstyrkan. Jag hamnade i gruppen "språkfiguranter" Så det blev inte många blåmärken på min kropp. Men allt var jättekul och jag skrek som bara den.

Synd bara att vi fick vänta hela förmiddagen utomhus i kylan och jag fick ingen mat på nästan 6 timmar, men annars så var allt bra. Vi fick åka buss dit och det var ju väldigt bra.
Dagen slutade med att några fick åka ambulans därifrån med skallskakning och ett brutet näsben. En i min pluton fick även en kind blodig, men alla överlevde och det var en rolig dag.
Inte som alla andra liksom.

Väckning 04.30

Jag har slutat tidigt varje dag hittills denna vecka så jag har kunnat åka hem till Nalle varje kväll och sovit brevid honom flera nätter i rad. Det har vart jättemysigt. Jobbigt nog måste jag gå upp halv fem varje morgon för att komma till Livgardet i tid. Det har vart sjukt jobbigt. Men ska göra så idag med....

Snart huligan

Det har vart en sån skön och lugn vecka hittills. Vi har haft befälsbrist denna vecka så det har inte vart många uppställningar eller visitationer någongång direkt.
Veckan började med sovmorgon till kl.14 på måndag. Vi skulle fysa som vanligt därefter, men vi hade inget befäl som sprang med oss då. Så "träningsbefälet" sa åt oss att springa tre varv runt Livgardet och sen skulle vi bara stanna på logementet utan att göra någonting tills typ middag. Så jag sprang ett och ett halvt varv och sen gick jag in och stretcha och tog en lång dusch i lugn och ro istället. Springa lär jag ändå göra så mycket det här året, så....
Och efter middag slutade tjänsten.

Idag, tisdag skulle vi öva inför morgondagen då vi ska spela huliganer mot utlandsstyrkan. Det är deras sista slutövning och det kommer bli jättekul. Vi i hela kompaniet ska kasta vedträn, skrika högt, störa och vara våldsamma mot utlandsstyrkan. Vi har vissa regler som vi måste följa men annars tror jag att det kommer bli ganska våldsamt men roligt. Vi ska vara i en liten kåkstad med små vägar och hus och låtsas att vi är i Kosowo eller liknande.
Övningsledaren sa att det kommer vara minst en som får åka ambulans därifrån imorgon. Vi ska kämpa tills vi svimmar. Vi ska göra motstånd i 4-5 timmar i sträck. Vi ska ha blåmärken på oss. Det kommer bli jobbigt. Vi ska verkligen agera som huliganer, demostranter.... som en stor ilsken folkgrupp. Hur som helst tror jag att det komer bli jätteroligt. Superspännande.

Provat en basker

Jag har äntligen fått prova ut en basker också. Så snart,
när befälen tycker att man "förtjänar" en, kommer jag att få min basker. Man ser lite dummare ut i en, men man känner sig lite stoltare, lite bättre av att bära en basker som man har slitit för. Alla får ju inte bära basker.. Men jag ska 


Skyddsvaktsutbildning

Japp, denna vecka har jag enbart ägnat mig åt skyddsvaktsutbildning. Är snart legitimerad skyddsvakt. Yes, känn på den du!
I måndags var det fys som vanligt. Vi joggade väldigt lugnt denna gång så det var soft att röra på sig lite. Synd bara att det är direkt efter frukosten bara.... Sedan var det juridik som gällde hela dagen. Så underbart skönt att sitta inne. Jag har tröttnat på att frysa hela tiden.

Juridiken fortsatte på tisdag också. Fler regler och lagar och skyldigheter och allt vad det hette som jag måste kunna. Efter lunch sen fick jag lära mig närstrid. Det var skitkul. Alltså hur jag ska bråtta ner den uppkäftiga idioten på marken. Hehe. Men det var riktigt roligt faktiskt, OCH svårt, när man är en kort, svag tjej. Men jag kan tekniken nu i alla fall.

I onsdags marschade vi ut till en jättestor skjutbana långt, långt borta och hade ett skyddsvaktsskjutprov. Ja alltså hur man ska agera om man står vakt och det kommer ett pucko springade mot en med en kniv till exempel. Och det gick jättebra. Klarade det på första försöket. Så kom inte och hota mig nu.

På eftermiddagen lärde jag mig att visitera fordon och andra männskor. Det gick bra det med men var kallt. Kallt.

Torsdagen var det mer skyddsvaktsutbildning. En massa praktiska övningar på hur man ska agera som skyddsvakt vid olika situationer. Då var vi utomhus hela dagen också, så gissa om jag tyckte att det var kallt..?!
Prov på kvällen också. Om all juridik och lagar. Vet fortfarande inte om jag blev godkänd, men jag hoppas på det.
Pappa fyllde år också. Grattis.

I fredags skulle jag både ha fys och närkamp, men båda två blev inställda. Lovely. Så det blev lite städning istället och sedan hemfärd. Också lovely. Vi fick sluta tidigare! Vid ett! Så när jag kom hem var jag pigg och glad för en gångs skull. Jag orkade till och med att duscha, hehe. Skönt.
Tyvärr råkade jag somna framför tv:n den kvällen ändå (som vanligt), men skönt var det. Råkade sova lite för mycket där bara, typ hela natten.......

Hugo och Micke kom över ikväll

Hej igen
Hade Hugo och Micke över på middag idag. Vi käkade kött och potatisgratäng som var jättegod. Förrätt och god dricka blev det också. Och framåt kvällen tittade vi på melodifestivalen. Anna Bergendahl vann, vilket blev en stor besvikelse, hon var ju fan en av de sämsta. Men tycker svenska folket om dålig musik så är det självklart henne vi ska skicka vidare till Eurovision Songcontest.... suck. Hon kunde ju inte sjunga. Lät ju bara helt fel. Men sällskapet var bra och jag hade jättetrevligt. Hoppas ni hade också trevligt.

Sitter nu, här i vardagsrummet med min nya dator och Nalle vid min sida. Rummet snurrar och jag börjar bli trött i kolan efter all cider.... och mat.... och det börjar bli sent nu......
Så godnatt på dig och sov så gott. Vi hörs förmodligen imorgon.

Hemma nu

Åh vad skönt det är att vara hemma. Och idag fick vi sluta tidigare också, redan efter ett och inte halv fyra som vi brukar. Wonderful!

Shoppade denna helg med

Igår var jag och Nalle och shoppade lite. Jag shoppde en ny datamus till min nya laptop som kom hem förra vecka och sedan en laptopväska som verkade väldigt praktiskt. Skitdyr var den så jag hoppas att den håller och är bra.

Sedan fick vi fika hos Rolle med familj. Söta små barn de har alltså. Underbara. Så jag fick leka av mig lite. Vara civil och en enskild individ, som jag inte får vara i lumpen. Men det var kul.

Ska tillbaka till lumpen ikväll. Har bara en hel del att göra innan, som vanligt. Som sagt är det nästan alltid något som ska inhandlas sedan ska det alltid tvättas, duschas, packas, städas eller/och ska man hinna med att träffa släkt och vänner. Så det är full fart på helgerna också.
Men nästa vecka i lumpen tror jag blir rolig. Vi ska lära oss närkamp och vaktutbildning. Få utbildning i juridik så att vi kan stå vakt sedan under året. Och lära mig karatekickar och avväpna någon. Så det ska bli intressant.
Aja, ha det gött. Nu måste jag fixa lite mat. 


V. 9 i lumpen

Vecka 9 har vart helt okej faktiskt.
I måndags var det en jätteskön och lugn dag. Vi började med att fysa som vanligt. Ute och joggade i snöslask (för typ första gången i år). Sedan hade vi inget mer att göra den dagen. Våra befäl hade inga mer uppgifter till oss så jag drog iväg och gymmade och sedan spelade vi alla fotbollsmatch i plutonen. Skitkul att få springa av sig lite i enkla träningskläder. Efteråt badade jag bastu, duschade en lång och varm och skön dusch och bara chillade sedan hela kvällen. Underbart.

I tisdags däremot fick vi åka buss till till en skog långt borta. Vi skulle skjuta en bana som tog typ 3 minuter att göra. Så hela dagen bestod att vara utomhus och vänta på att resten av plutonen skulle genomföra banan.

I onsdags var det likadant. Vi åkte buss till en annan skog och skulle genomföra en annan skjutbana i en meters oplogad skogssnö. Det var skitjobbigt. Pulsa runt i djup snö samtidigt som man skulle träffa måltavlor, springa växelvis framåt, säga rätt kommando vid rätt tillfälle och samtidigt kommunicera rätt med min stridspartner utan att göra fel plus att ett befäl springer bakom och stressar en. Banan tog typ 5 minuter att göra så resten av dagen skulle man som vanligt vänta på att resten av plutonen skulle genomföra banan.
Men skönt var det att få åka buss hem sen. Underbart. Guld värt!

I torsdags var vi tvungna att marscha med tung packning till den tredje och sista skjutbanan. Jag hade lättat lite på min packning, tagit bort vissa saker som vi ändå aldrig använder, men som promt ska bäras runt på, så min marsch gick ganska bra ändå. Det var ju fortfarande skittungt, men jag klarade av det. Skjutbanan låg i en annan skog men denna bana var plogad och hade måltavlor som reste sig och la sig då och då, så det var en rolig skjutövning. Allt gick bra också. Och när vi inte gjorde den skjutbanan fick vi skjuta på ett fält som låg en bit bort och träna på magasinsbytet och vapenväxling med mera. Så det var en rolig och bra dag, för en gångs skull. Den första på typ nästan 2 månader. Men fy sjutton vad kallt det var ute på fältet. Det blåste som fan. Jag frös konstant. Kallaste dagen på hela veckan.
Sedan fick vi marscha hem också och det var jobbigt. Men jag överlevde.

I fredags var det möte som gällde. Ett sånt där möte för våra förtroendemän och skyddsombud, men även vi tjejer som är NVK fick vara med och lyssna. Så jag fick sitta inne hela dagen, äta fika och god mat plus slippa fysa och städa som resten av kompaniet fick göra. Det var en skön dag och jag fick återhämta mig lite, innan det var dags för hemfärd och permission. Så underbart att få komma hem, hem till Nalle, hem till värmen, hem till lugnet.

Sitter hemma nu

Skönt, jag är äntligen hemma. Har köpt mig en ny liten leksak också som jag sitter och provar och testar och skriver på nu. Hon är jättefin. Min nya dator alltså. Min första bärbara dator. Superfin. När jag väl förstår den tror jag att vi kommer fungera bra ihop. Najs.

RSS 2.0