Att vara rödhårig

Sanningen och myten om rödhåriga.

 

Det finns inte många äkta rödtottar i världen, bara 2-5 % av världens befolkning är födda med rött hår. Rött hår kommer faktiskt från en genetisk mutation, och den genen är recessiv. Det betyder att ett barn måste ha två föräldrar som bär den genen för att få rött hår.

 

Det ordet flest sammankopplar med färgen röd är "varm", det kan vara för att rödtottar enligt myten är "heta och intensiva".

En studie visade faktiskt att kvinnor som varit otrogna hade färgat håret rött innan de hade en affär. Och när kvinnor med olika hårfärg skulle värdera hur nöjda de var med sina sexliv, var det kvinnor med rött hår som var mest nöjda med livet under täcket.

 

Rödtottarnas ess i ärmen är att deras hår inte blir grått när de åldras.

 

När det gäller antal hårstrån, ligger de (naturligt) svarthåriga dåligt till, med ett genomsnitt på ca 100.000 hårstrån. Bara rödhåriga ligger sämre till, med sin 90.000 strån. I jämförelse har en blondin i snitt 150.000 hårstrån på huvudet. Forskare menar att detta är ett resultat av att håret är till för att skydda hårbotten mot solen. Ett svart hårstrå skyddar bättre, därför har blondinen i gengäld blivit utrustad med fler strån på huvudet.


Skriv tillbaka

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0